Re: Delikátní prázdnota
vložil Jana Novotna
IP: 89.24.13.161
Reaguje na: Re: Delikátní prázdnota
Jako milovník, ne odborník nemám moc šancí v taneční sféře věci měnit. Přála bych si, aby zde byla taneční komunita pestrá, otevřená světu, a zároveň česká. Pavel Šmok, Jiří Kylián - to jsou pro mne jako laika živoucí příklady, že nejsem jen naivní a neznalá problematiky tanečního oboru. Národní hrdost není nacionalismus a kde jinde než ve Zlaté kapličce bychom měli tuhle sounáležitost pocítit. Není to stavění zdí, je to propojení. To, že to nevyžaduje člověka české národnosti ve vedení, potvrzuje Semjon Byčkov v čele České filharmonie. Přečtěte si rozhovory s ním, jeho láska nejen k české hudbě, ale i k samotným hudebníkům je nepřehlédnutelná. Stejně jako bezvýhradná vazba našeho národního baletu na Stuttgart. Kdo může toto změnit? Pokud to po tolika sezonách nevidí vedení divadla, je zde vůle to měnit? Máte šanci vy jako odborná komunita? Já sen mám. Uměleckým šéfem baletu ND jsou Dekkadancers :) Klasicky vzdělaní, respektující dědictví, a zároveň otevření a odvážní. Propojení na svět a s českým srdcem. Progresivní, zároveň schopni ocenit klasiku. A věřím, že ve formě, která by nevyvolávala otázky, proč se vracíme k 20 let starým stuttgartským produkcím. Zkušený dramaturg by pomohl usadit rozlet mládí a měli bychom nejprogresivnější národní balet v širém okolí. Studenti z konzervatoře by byli zapojeni skutečně a nestali bychom se jen přestupní stanicí pro baletní absolventy zahraničních škol. To je můj sen. Díky za upozornění na dokument. Vize cesty Baletu ND je vskutku dokonale amorfní.
Marie Puchernová
Milý Romane, děkuji za Vaši reakci na mou recenzi i debatu, která kolem ní vznikla pod Vaším facebookovým příspěvkem.…Pokus o introspekci, který v performanci Pěny ztrácí směr