Dobrý den, jako stálý divák olomouckého divadla bych se chtěl ohradit proti takovéto recenzi, která by se dala označit až na cti utrhačskou vůči šéfovi baletu Robertu Baloghovi a většině účinkujících v inscenaci Romea a Julie. Ano, je pravdou, že se Robert Balogh setkává s Romeem a Julií po několikáté ve své choreografické kariéře, ale já si osobně myslím na rozdíl od pana kritika, že se postupně jeho práce stává vyzrálejší a díky kvalitnímu souboru si může dovolit zařadit i náročnější taneční prvky.
Píši sem hlavně proto, že jsem na stejné repríze 16. listopadu byl a neshledal jsem tolik závad jako recenzent. Škoda, že pan Vašek nedokáže pochválit skoro nic. No…co bychom také čekali – vždyť píše na oblastní divadlo, které má baletní představení dlouhodobě vyprodaná a balet se v Olomouci neustále mezi diváky řeší – povětšinou v pozitivním slova smyslu. Ale vraťme se k Romeovi a Julii. Inscenace v Olomouci je klasická – a přiznejme si – asi se nelíbí jen panu kritikovi. Výtvarná stránka je velmi zdařilá - funkční a variabilní scéna pana Černého a krásné kostýmy pana Šolce podávají s nasvícením velmi pěkné jevištní prostředí pro rozehrání taneční akce. Ostatně obdobně k dílu přistupují i v ruské baletní tradici dnes inscenace v Mariinském divadle či Velkém divadle), které mají větší soubory a mohou si dovolit i neproškrtanou a tudíž i delší verzi Romea.
Představitelé hlavních rolí jsou myslím typově velmi dobře volení a jsou i technicky velmi zdatní a nadaní – jedná se o sólisty z Polska, a jak se lze dočíst na stránkách divadla slečna Zarach byla oceněna titulem nejlepší absolventky polských tanečních škol! Já osobně si Julii představuji přesně takto – nejdříve rozpustilou, posléze zmítanou nerozhodností vůči Paridovi a vůli rodičů, nekonečně zamilovanou do Romea, nešťastnou z jejich odloučení a nakonec zničenou a smířenou s nevyhnutelným osudem. A všechno toto jsem při repríze viděl. Myslím si, že srovnání mladičké Karoliny Zarach s Monikou Globou je nesmyslné a recenzent to jistě ví. Pan Vašek si asi díky únavě z cestování z Prahy při představení schrupnul…a snad ani nezaregistroval dlouhotrvající potlesk na závěr představení! Aby děj pochopil – mohl si alespoň přečíst obsah baletu, který je napsaný v programu. Omlouvám se všem, že ve výpadech klesám na úroveň recenze uvedené výše… Nicméně i ostatní představitelé dalších úloh byli výborní – Arkadiusz Orlowski byl pravda poněkud nejistý, ale nakonec se ve druhé půli představení zklidnil a zatančil velmi pěkně. Drsňácký byl Ivo Jambor jako Tybalt a výborný Merkucio v podání Michala Kováče. S recenzentem se ztotožňuji v tom, že postava chůvy je poměrně prvoplánová, ale je to komická figura a publikum její výstup na veronském náměstí kvituje smíchem. V recenzi je ale pěkné, že bylo rozpoznáno, že Julie chce ve scéně hrobky otevřenými ústy nad mrtvým Romeem vykřičet svůj žal! Souhlas lze také vyjádřit s výkonem orchestru. Dirigent Tomáš Hanák se s nelehkou partiturou popasoval velmi dobře.
Na závěr bych chtěl napsat, že se mi zdá, že inscenace je kompaktní, logicky vystavěná a tanečně velmi náročná. A několik slov do pranice: Na serveru operaplus.cz je uvedena recenze stejného autora na zmodernizovanou verzi Romea a Julie v Národním divadle http://operaplus.cz/mab-lorenzo-a-ti-druzi/?pa=3 , kterou hodnotí jen na 50% a ihned po ní na tomtéž serveru vyšla diametrálně odlišná recenze Pavola Juráše http://operaplus.cz/laska-neni-kybl-s-vodou/?pa=3 hodnocená 90%! Jak by si tedy pan recenzent představoval ideální inscenaci Prokofjevova Romea a Julie, když odsoudil jak moderní, tak i klasické zpracování? Nesvědčí to spíš o jeho nekompetentnosti a celkově malosti české taneční kritiky? Jinak si myslím, že osobní výpady do recenze jako literárního útvaru nepatří - to ať si vyřídí oba pánové mezi sebou v kuloárech. Já se bez mučení přiznám, že jsem po představení v Olomouci tleskal rozhodně velmi dlouho!
Pokusme se na toto téma diskutovat...třeba i na stránkách tanečních aktualit!
Petr K.
> Jenomže je tady druhá strana mince a tou jsou diváci, již, mohu-li se dopustit generalizace, bývají na oblastech spíše…Labutí jezero bez kontroverzí, otázek i inspirace