Zemřela Michaela DePrince, tanečnici bylo 29 let

V noci 13. září sociální sítě zaplavila šokující zpráva o smrti mladé tanečnice Michaely DePrince. Ta na sebe poprvé upozornila v roce 2011 jako jedna z protagonistek dokumentu First Position, poté tančila např. v Dance Theatre of Harlem, HET Nationale Ballet a Boston Ballet.

Michaela DePrince. Foto Wikimedia Commons.

Michaela DePrince. Foto Wikimedia Commons.

Michaela DePrince (6. 1. 1995 – 13. 9. 2024; narozená jako Mabinty Bangura) pocházela z africké Sierry Leone, jako dítě vyrůstající v sirotčinci v Ghaně, odkud ji roku 1999 adoptoval americký pár, díky kterému se Michaela mohla začít více věnovat tanci. V roce 2010 se zúčastnila prestižní americké baletní soutěže Youth America Grand Prix, o rok později byla jednou ze šesti mladých tanečnic a tanečníků, které sledoval dokument First Position, díky čemuž se dostala do širšího povědomí. Nejen proto, že musela bojovat s předsudky baletního světa jako balerína tmavé pleti, ale rovněž s vrozeným onemocněním vitiligo.

Absolvovala Jacqueline Kennedy Onassis School of Ballet při American Ballet Theatre a nastoupila do Dance Theatre of Harlem (v té době jako nejmladší v historii). Následovala kariéra v Evropě, kde mezi lety 2013-2021 působila v HET Nationale Ballet v Amsterdamu, roku 2016 byla jmenována sólistkou. Vedle toho byla pozvána např. Tamarou Rojo do English National Ballet, aby tančila roli Myrthy v Giselle Mary Skeaping. Objevila se rovněž v dílech George Balanchina (Jewels, Who cares?), Johna Neumeiera (Dáma s kaméliemi), Hanse van Manena, Davida Dawsona (Metamorphosis) nebo Christophera Wheeldona (Popelka).

O svém životním osudu napsala v roce 2014 knihu Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina a vedle taneční kariéry byla rovněž aktivistkou a snažila se pomáhat tanečníkům a tanečnicím ze znevýhodněných podmínek. Od roku 2016 byla ambasadorkou organizace War Child Holland a snila o otevření vlasní baletní škole v rodné Sierra Leoně. Byla jednou z nejprominentnějších baletek tmavé pleti, díky čemuž mohla využít své role pro upozornění na podmínky tanečnic a tanečníků z rasových menšin, rasismus, kterému musí čelit (jako malá si Michaela v USA vyslechla, že Amerika není připravena na baletku tmavé pleti), pojmenovávat problémy a otevírat o nich veřejnou diskuzi.

Jedním z posledních uměleckých projektů, jehož se Michaela DePrince, od roku 2021 členka souboru Boston Ballet, zúčastnila, byl film Coppélia (2021) kombinující animaci a živou hereckou akci. Vedle toho se objevila ve videoklipu Lemonade od Beyoncé, vystoupila v rámci Ted Talks, spolupracovala s módními a sportovními značkami a objevila se např. na obálce amerického Harper’s Bazaar. V roce 2018 bylo oznámeno, že o DePrince vznikne dokumentární film Taking Flight, jehož režisérkou se měla stát Madonna, od té doby však nebyly zveřejněny žádné aktualizované informace.

Její smrt byla náhlá, podrobnější informace nebyly zveřejněny, rodina na sociálních sítích vyzvala fanoušky a podporovatele, aby podpořili organizaci War Child, jejíž byla Michaela ambasadorkou. Pohřeb proběhne pouze v rodinném kruhu.

Zdroj: michaeladeprince.com, The Guardian

Témata článku

Michaela DePrinceSpojené státy americkéZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: