Zástupci českých divadel považují odvolání ředitele Slovenského národního divadla za nepřijatelné

Zástupci české divadelní obce kritizovali rozhodnutí slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové (za SNS), která v úterý odvolala ředitele Slovenského národního divadla (SND) Mateje Drličku. Označili ho za nezodpovědný a nepřijatelný postup a hrubý politický zásah do činnosti divadla i celého kulturního života v sousední zemi. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) hodlá nabídnout Drčličkovi členství v komisi, která bude vybírat budoucího generálního ředitele Národního divadla (ND) v Praze.

Zástupci českých divadel považují odvolání ředitele Slovenského národního divadla za nepřijatelné

Zástupci českých divadel považují odvolání ředitele Slovenského národního divadla za nepřijatelné

Drlička do čela SND nastoupil v roce 2021, o rok později ho z funkce odvolala tehdejší ministryně kultury Natália Milanová v reakci na jeho hanlivá vyjádření o politicích. Do ředitelského křesla se Drlička vrátil loni poté, co uspěl ve výběrovém řízení. Slovenské ministerstvo kultury v úterý oznámilo jeho odvolání, což zdůvodnilo ztrátou důvěry vůči Drličkovi a kritizovalo jeho některé manažerské postupy. Dnes oznámilo, že Šimkovičová odvolala ředitelku Slovenské národní galerie (SNG) Alexandru Kusou, také s odkazem na údajná manažerská selhání. Její kroky kritizovala nejen slovenská opozice.

„Takovýto krok může uskutečnit pouze někdo, kdo si naprosto neuvědomuje význam dlouhodobé kontinuální manažerské práce při vedení umělecké instituce. Hrubý politický zásah do činnosti Slovenského národního divadla odvoláním ředitele je nekulturní v širokém slova smyslu a bude jednoznačně znamenat destabilizaci jak divadla, tak i celé kulturní obce," uvedli ve společném prohlášení předsedkyně Asociace nezávislých divadel ČR Lenka Havlíková, šéf Asociace profesionálních divadel ČR Stanislav Moša, prezident českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI) Jakub Vedral a prezident Evropské asociace nezávislých scénických umění (EAIPA) Kryštof Koláček.

Zdůraznili, že dlouhodobě kritizují obdobně nezodpovědné politické zásahy do křehkých struktur uměleckých institucí. „Mocenské hrátky kolem odvolávání a jmenování ředitelů/ředitelek kulturních institucí se historicky staly oblíbenou zábavou politických systémů prosazujících namísto demokracie despotismus. Postup slovenské ministryně kultury považujeme za naprosto nezodpovědný, a tedy nepřijatelný," uvedli představitelé divadelních organizací.

Baxa na síti X napsal, že Drlička podle něj patří mezi osobnosti, které do komise patří, a nic na tom nemění ani jeho odvolání. „Shodou okolností jsem právě dnes (v úterý) rozhodoval o osobnostech, které bychom chtěli oslovit s nabídkou členství v komisi, která bude vybírat budoucího generálního ředitele našeho Národního divadla. Pan Drlička jako generální ředitel partnerského Slovenského národního divadla mezi tyto osobnosti patří," uvedl český ministr kultury. Dodal, že i po odvolání jeho pozvání stále platí. „Věřím, že pana Drličku jako člena komise v Praze přivítáme," dodal Baxa.

Baxa v červenci rozhodl o tom, že stávající ředitel pražského Národního divadla Jan Burian zůstane ve funkci do konce července 2028, aby se pod jeho vedením dokončila rekonstrukce Nové scény. Začátkem září vypíše ministr otevřené výběrové řízení na post budoucího generálního ředitele, výsledky mají být známé v lednu příštího roku. Tento postup podle Baxy zajistí dostatečnou přípravu a plynulost předání vedení divadla. Divadelní režisér Burian je ve funkci od roku 2013 a patří k nejdéle sloužícím šéfům divadel v České republice.

Šimkovičová dlouhodobě obhajuje tradiční slovenskou kulturu, vystupuje proti tématům týkajícím se komunity LGBT+ a už dříve se kvůli svým názorům a rozhodnutím dostala do křížku s části představitelů kulturní sféry na Slovensku či opozičními politiky.

Zdroj: divadlo.cz

Témata článku

SlovenskoZahraničí

Slovenské národné divadlo

Multižánrové

Kdo a na co se čeká ...

vložil Jan Klen

IP: 89.176.77.96
Reaguje na:
Hm, nemyslím si, že není dobré znát , co u sousedů, ale pravda je stejně spíš až za zavřenými dveřmi - většinou ... Ale občas by člověk čekal, že se otevře, pozdraví, pochválí den a počasí a pak se něco řekne. I u výběrového řízení bych očekával, že se něco vybere a zveřejní a zdůvodní a tedy i doporučí. Bývá i zvyklost rozebrat stav minulý, vyhodnotit a i tedy poděkovat a nebo naznačit, že nyní to bude trochu možná jinak, lépe (a nebo hůře - ukáže čas) a dát šanci novým, mladým, nezkušeným i zkušenějším a popřát jim hodně sil k vykonávání nového ... Zatím tedy klid zbraní a za 14 dní to vypukne? Čeká tu cca více jak sto rodičů a hlavně jejich dětí něco jinak, nového, lepšího a není třeba se vracet zpátky pro to, co se nedotáhlo, nedořešilo, vyšumělo či jinak naznačilo? A co těch více jak padesát zaměstnanců - no ti budou též koukat a divit se a nebo nedivit, až léto skončí ... Zbývá tedy 14 dní a asi je normální mlčet, nechat zákulisní tahy a domněnky, zatím nechodbové řeči a ono nějak bude - to je ta úcta i k odcházejícím a ta úcta k překvapení a nadcházejícímu a neznámému ... Změna je i život a někdy možná i k lepšímu, ale i k horšímu - každý strůjce nakonec i v kousku svého pocitu a štěstí, ale asi toto není moc důstojné obecně a důstojnější je překvapovat i kdyby jen v domněnce neuskutečněného telefonátu pro znalost vezdejší - tanečníci a tanečnice - divte se, úřad to vymyslel a tajně to chystá ...
Nejlepší je asi fakt úředník, co to vymyslel a zapomněl i z nejakých důvodů vyhodnotit, dovymyslet, sdělit a obhájit ... asi normoš v dnešní době ... tak se nedivme, co se řeší za humnama ...
Nejen tedy na Slovensku, nejen v Brně a možná i Praze? Že by - no tož jsem zvědav, kdo nakousne v těch kruzích tančících a netančících v nějakém výživném rozhovoru - a tedy s kým, o čem a pro koho?

Re: No jo

vložil Kata Zagorski

IP: 85.216.153.131
Reaguje na: No jo
Je to výsostní záležitost SR, která se Vám taky neplete do Vašich výsostních záležitostí. A jestli chcete , pak obnovme ČSSR a bude to naše společná věc, já osobně bych to bral.
Tož, my sa Vám do toho, Češi, nepleteme, lebo u vás v dobrej zemi krále Miroslava, zatím jakžtakž v klidu. No u nás zatím všecko padá, je to, ako hovoríte, výsostná záležitosť našej výsosti, slovenskej kráľovnej kultúry.

Všude se něco děje, ale Praha mlčí ...

vložil Jan Klen

IP: 89.176.77.96
Reaguje na:
Ano, za hranici (bohužel už a nebo jinak?) koukáme, do Brna kousek a jen Praha taneční a netaneční mlčí? Někdy je změna tak vzdálená skutečnosti a pokud se uděje, pak nestojí ani za povšimnutí, natož za zaznamenání a to už vůbec nemluvím o tom, že třeba i poděkovat by se mohlo - ale to bych opravdu chtěl moc a tak se raději mlčí ... Fakt, nerozumím, asi je opravdu tak horko, prádninově a dovolenkově vzdáleno a nebo je to jinak? Mlčeti zlato ...
+1 0 ! Odpovědět

No jo

vložil Jan Emil

IP: 88.212.46.217
Reaguje na:
Je to výsostní záležitost SR, která se Vám taky neplete do Vašich výsostních záležitostí. A jestli chcete , pak obnovme ČSSR a bude to naše společná věc, já osobně bych to bral.
+1 -3 ! Odpovědět

Zobrazit další komentáře 4

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: