Wayne McGregor oceněn rytířským řádem Britského impéria

Dne 14. června 2024 byl zveřejněn seznam osobností, nových držitelů a držitelek řádů Britského impéria. Mezi oceněnými je i choreograf Wayne McGregor, jemuž byl udělen rytířský titul (Knight Bachelor) za průkopnictví a přínos v oblasti tance.

Wayne McGregor. Foto Pal Hansen.

Wayne McGregor. Foto Pal Hansen.

Wayne McGregor (1970), residenční choreograf The Royal Ballet a umělecký šéf souboru Company Wayne McGregor, jemuž od nynějška patří oslovení sir, k tomu uvedl: „Jsem nesmírně poctěn a velmi vděčný všem lidem, kteří mě v tanci formovali posledních třiatřicet let. Ocenění vnímám jako reflexi naší společné práce. Tvůrčí umělecké osobnosti zásadním způsobem přispívají veřejnému životu i národní ekonomice, zatímco experimentují, riskují a zpochybňují zažité konvence. Ve chvíli, kdy je kultura ničena a různými způsoby vandalizována, je vášeň pro umění ze strany královské rodiny neskutečná. V dnešní době vnímáme, že prostoru pro umění ve vzdělávání a profesionálním sektoru ubývá, což značně zmenšuje možnosti mladých se k umění vůbec dostat. Udělením tohoto ocenění je uznán význam umění a tento řád připomíná, že každý mladý člověk, který se k umění a kultuře dostane, má možnost vzlétnout!“

McGregor se začal choreografické tvorbě věnovat v 90. letech, kdy založil skupinu Random Dance. V roce 2006 se stal rezidenčním choreografem londýnského The Royal Ballet, jako vůbec první tvůrce z prostředí současného tance. Jeho současný soubor Company Wayne McGregor je residenčním souborem divadla Sadler’s Wells. Během své kariéry vytvořil McGregor řadu úspěšných inscenací, za které byl nesčetněkrát oceněn – např. Olivier Award 2007 za balet Chroma a 2016 za balet Woolf Works, Prix Benois de la Danse 2009 za balet Infra. V roce 2011 mu byl udělen řád Commander of the British Empire, roku 2021 získal cenu za Celoživotní dílo v rámci Prix de Lausanne.

Umělecký šéf The Royal Ballet Kevin O’Hare k McGregorovu rytířskému titulu dodal: „Během osmnácti let, kdy Wayne působí jako residenční choreograf The Royal Ballet, proměnil taneční scénu a my jsme ohromně pyšní na to, že je naším spolupracovníkem a kolegou. Jeho nepřekonatelná zvídavost ho přivedla k vytvoření mistrovských děl, která jsou oceňována po celém světě, a jeho spolupráce s uměleckými, vědeckými a technologickými obory ho staví do čela současného umění.“

Spolu s McGregorem, jehož řád Knight Bachelor je nejnižší formou britských nejvyšších udělovaných rytířských řádů, byly tituly sir nebo dame oceněni např. herečka Imelda Staunton, výtvarnice Tracey Emin nebo hudební skladatel John Rutter.

Zdroj: www.goc.uk, www.theguardian.comwww.gramilano.com

Témata článku

Velká BritánieWayne McGregorZahraničí

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: