TANECVALMEZ 2024 nabídne nový pohled na současné dění

17. ročník festivalu TANECVALMEZ, který se uskuteční 11. a 12. října ve Valašském Meziříčí a v Zašové, letos přinese taneční představení, která se nebojí překračovat limity mezi pohybem, emocemi a současnými tématy. Program nabídne tři výrazné choreografie, jedno představení v kategorii Young Artist, mnoho tanečních workshopů, ale také řízenou diskuzi.

TANECVALMEZ 2024 nabídne nový pohled na současné dění

TANECVALMEZ 2024 nabídne nový pohled na současné dění

Festival zahájí I Carry, You Hold, od izraelské umělkyně Olivie Court Mesa, která zkoumá dynamiku vztahů mezi mužem a ženou a odhaluje krásu rovnosti a vzájemného objevování, kde nejde o vítězství ani prohru. V pátek se mohou diváci těšit také na Father Politics od švýcarské Company MEK. Umělecký ředitel a choreograf Muhammed Kaltuk se v tomto díle zaměřuje na to, jak politika ovlivňuje emoce a polarizuje společnost. Sobotní program nabídne představení Why Things Go Wrong v podání souboru 420PEOPLE. Autorka Sylva Šafková v něm diváky vybízí k zamyšlení nad tím, jak blízko může být neviditelné zlo a jak často přehlížíme jeho důsledky.

Festival opět dává prostor mladým talentům a začínajícím choreografům. V předprogramu tak diváci uvidí dílo Emotional Non-Existence, semestrální práci letošní Young Artist - Kateřiny Zemanové z bratislavské VŠMU. Tato choreografie se soustředí na otázku, jak by naše existence vypadala bez základních lidských emocí.

TANECVALMEZ však není jen o představeních. Je to také příležitost pro žáky základních uměleckých škol, pro něž je připraveno až 9 workshopů vedených lektory různých tanečních stylů, kde mladí tanečníci mohou rozvíjet své dovednosti a experimentovat pod vedením odborníků. Součástí programu pro mládež je také debata, která nabídne prostor pro hlubší diskuzi o současných trendech a výzvách v tanečním světě.

Festival, který pořádá Základní umělecká škola B-Art z Valašského Meziříčí, dlouhodobě usiluje o rozšiřování povědomí o současném tanečním dění mezi tanečníky a tanečnicemi školního věku. Více informací o dění na festivalu na www.tanecvalmez.cz a sociálních sítích.

Zdroj: TANECVALMEZ

Témata článku

Kateřina ZemanováMuhammed KaltukOlivie Court MesaSylva Šafková

420peopleCompany MEK

Tanec

TANECVALMEZ

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: