Nový cirkus od Varnsdorfu po Ostravu. Cirkusové noci ovládnou v polovině listopadu poprvé Českou republiku

Česká republika se letos poprvé zapojí do mezinárodního projektu Cirkusové noci, který proběhne od 15. do 17. listopadu například ve Francii pošesté pod názvem La Nuit du Cirque nebo v Německu počtvrté jako Zeit für Zirkus. Do programu, který je u nás koordinovaný Asociací nového cirkusu, se v tyto dny zapojí dvacet pět akcí pořadatelů novocirkusových festivalů, souborů či divadel na třinácti místech v devíti městech celé České republiky - z Brna (Cie Pieds Perchés), Českých Budějovic (BudeCirkus), Dešenic na Šumavě (Los Círculos a akce NeNoc), Ostravy (BoCirk, MOVE Ostrava), Plzně (Cirkulárium), Prahy (KD Mlejn, Cirqueon, Jatka78, Divadlo BRAVO / Losers Cirque Company), Trutnova (UFFO), Valašského Meziříčí (Eliška Brtnická na festivalu MoveFest) a Varnsdorfu (Cirkus Hopley, FysioArt a AirGym Art Company na festivalu Vítr z hor pořádaném Městským divadlem Varnsdorf). Cílem projektu Cirkusové noci jak u nás, tak i v zahraničí, je oslavit nový cirkus jako svébytný, dynamicky se rozvíjející, divadelní a umělecký žánr, ukázat pestrost a podpořit jeho rozvoj u nás.

BoCirk - Erlend cizinec. Foto: František Ortmann

BoCirk - Erlend cizinec. Foto: František Ortmann

„Naším cílem je upozornit na nový cirkus jako žánr, na jeho pestrost a jaké zážitky nabízí. Chceme ukázat u nás, ale i směrem do zahraničí, kolik talentovaných umělců a kde všude po České republice tvoří,” říká na úvod Jiří Turek, ředitel festivalu Letní Letná a předseda Asociace nového cirkusu. „Přesto že jde o první ročník Cirkusových nocí, máme radost, že se do něj zapojili jak již etablovaní pořadatelé z velkých měst, tak i organizátoři z menších míst. Že nový cirkus skutečně na tři dny ovládne Českou republiku a že se tak úspěšně přidáme k mnoha zemím, které již tento žánr v rámci La Nuit du Cirque oslavují,” dodává Jiří Turek.

Letos v rámci prvního ročníku Cirkusových nocí proběhne dvacet pět různorodých akcí - novocirkusová představení zahraničních a domácích souborů, cirkusové workshopy pro batolata, starší děti, teenagery i dospělé, procházka s akrobaty i cirkusová bojová hra.

V Brně připravuje soubor Cie Pieds Perchés pro prostor Industra site-specific show Šrámy/Děti z bakelitu a v Českých Budějovicích sdružení BudeCirkus uspořádá cirkusový workshop pro rodiče s dětmi spojený s představením. V šumavských Dešenicích se součástí Cirkusových nocí stane celodenní akce NeNoc připravovaná sdružením Los Círculos s několika workshopy pro děti, teenagery i rodiče s představením. V Ostravě proběhnou Cirkusové noci na dvou místech. V rámci festivalu MOVE se budou moci diváci zúčastnit performativní procházky Carpe(t) diem reloaded v galerii Futureum a soubor BoCirk uvede v Komorní scéně Aréna celovečerní sólo akrobata Jindřicha Kopidola Erlend - cizinec spojující všestrannou akrobacii a živou hudbu.

V Plzni připravuje tamní sdružení Žongléros speciální program v Cirkuláriu - prezentaci výsledku projektu Young Voice včetně promítání krátkého novocirkusového filmu Transformace21. V Praze se KD Mlejn zapojí dopoledním cirkusovým workshopem pro batolata a odpoledne cirkusovou bojovou hrou. Cirqueon připravuje speciální dvoudenní program se studenty českých novocirkusových škol, kreativní laboratoří, flash mobem, workshopem závěsné akrobacie a debatou s lektorkou tohoto nuselského Centra pro nový cirkus. Na Jatkách78 bude v rámci Cirkusových nocí hostovat holandsko-německo-belgické akrobatické trio Knot on Hands s představením Concrete a soubor Losers Cirque Company uvede v Divadle BRAVO akrobatickou show Konkurz, kde o vítězi rozhodnou sami diváci. Trutnovské UFFO připravuje open lekci s CZirkidz Companypod vedením australských akrobatů Aleshanee Kelso a Tomase Correia a ukázkou novocirkusové performance. Ve Valašském Meziříčí na MoveFestu budou moci diváci zajít na představení Elišky Brtnické Enola. Ve Varnsdorfu festival Vítr z hor nabídne Cirkus Hopley s rodinnou akrobaticko-kuchařská show Teacrobat, premiéru klaunsky rozverného představení pro nejmenší Pampeliška souboru FysioArt a AirGym Art Company s představením Šerosvět s pěti akrobaty a párovou a závěsnou akrobacií.

Celkově po celém světě proběhne La Nuit du Cirque, které vznikly ve Francii v roce 2019, vedle domácí země a zmíněného Německa a České republiky také v Belgii, Guadeloupe, Holandsku, Kanadě, Lotyšsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Švýcarsku, Tahiti a USA. Celkově čítá nabídka od 15. do 17. listopadu celkem 281 akcí ve 14 zemích nebo teritoriích. Loni akce v rámci projektu navštívilo téměř 50 000 návštěvníků.

Zdroj: Jiří Sedlák, ArtsMarketing.CZ

Témata článku

Nový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: