Nově vznikající soubor Lusk z.s. uvede svoji první premiéru Yutori

Choreografie a režie projektu je v rukou Natalie Tun, která je součástí programu Nové Sítě z. s. Nová krev na scéně. Dostává tak prostor pro objevování své tvůrčí identity a rozvoj osobitého pohybového slovníku. Tvorba inscenace pramení z touhy nahlédnout do momentů (spočinutí), které se odehrávají mimo rychle se pohybující svět kolem nás, klade si otázku, jakým způsobem zasahuje do našeho těla, vědomí i podvědomí. Jak zpomalit a odlehčit prostor kolem nás i v sobě? Během hledání odpovědí na tuto otázku se vynořuje japonský výraz Yutori, který ve volném překladu pojmenovává proces nalezení prostoru, stav bytí, kdy vnímání času ztrácí své konkrétní vymezení. Premiéra projektu proběhne 8. září v divadle Venuše ve Švehlovce.

Nově vznikající soubor Lusk z.s. uvede svoji první premiéru Yutori

Nově vznikající soubor Lusk z.s. uvede svoji první premiéru Yutori

Tři tanečnice (Agáta JarošováAudrey Kristine WangleMarialena Souli) zvou diváky na expedici svou vnitřní krajinou a proces hledání klidného místa v ní. Kladou si otázku, jak se k němu dostat i jak oslavit lehkost okamžiku a prostoru.

Tvůrčí tým je specifický svým mezinárodním uskupením nezávislých tanečních umělkyň s paletou pestrých zkušeností z místní i evropské scény. Ve spolupráci s choreografkou se tak zaměřují na tvorbu precizního a kompaktního tanečního jazyka pro komunikaci tématu.

Lusk z. s. je uskupením tří umělkyň na poli současného tance a performance, aktivně působících v České republice, na Slovensku a zahraničí. Profesionálně se věnují jevištní tvorbě, choreografii, interpretaci a výuce tance všech věkových kategorií. Natalie Tun, Agáta Jarošová a Eva Urbanová založili svůj kolektiv s cílem přispět k rozvoji současné taneční scény skrze sdílené umělecké hodnoty, mezi které patří zejména přirozené způsoby pohybového vyjádření, udržitelnost a naplnění smyslu umělecké spolupráce.

Zdroj: Lusk z.s.

Témata článku

Agáta JarošováEva UrbanováNatalie TunYutori

Lusk z.s.

Venuše ve Švehlovce

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: