MOVE Fest Ostrava uvede švédský nový cirkus i české a slovenské oceňované projekty

Mezinárodní festival současného tance, fyzického divadla a nového cirkusu MOVE Fest Ostrava zve všechny milovníky pohybu a performativního umění na 11. ročník, který proběhne od 25. do 29. září 2024. Diváci během těchto pěti dnů zažijí rozhýbané sály ostravských divadel i netradiční venkovní prostory s oceňovanými pohybovými projekty nejen z Česka a Slovenska, ale například i ze Švédska či Kanady.

MOVE Fest Ostrava uvede švédský nový cirkus i české a slovenské oceňované projekty

MOVE Fest Ostrava uvede švédský nový cirkus i české a slovenské oceňované projekty

Jaké je letos pojítko jednotlivých programových bodů a festivalové téma? To prozradila ředitelka festivalu Jana Ryšlavá: V roce 2024 se vydáme zkoumat fenomén opouštění a věřím, že budeme společně objevovat jeho hluboký potenciál inspirující k vytváření prostoru pro příchod nového. S headlinerem festivalu - švédským novocirkusovým souborem Right Way Down - nahlédneme na opouštění jako na směr pohybu kupředu a vstříc budoucnosti. Duet nestorů české taneční scény - Thálií oceněné Heleny Arenbergerové a Václava Kuneše Where představí opouštění jako symbol otevírání nové kapitoly. Opouštění je také projevem odvahy překročit hranice a vydat se do neznáma, kterou bezesporu prokázal slovenský soubor Tanečno ve své inscenaci YOLT - You Live Only Twice. V neposlední řadě přijmeme s Vnorenou Livií Mendez Balážovou opouštění nejen jako akt fyzického odchodu, ale také mentálního uvolnění, které nám umožňuje otevřít se novým příležitostem a začátkům.”

Festivalový program nabídne divákům celkem 11 pohybových představení současné české i světové taneční scény, komponovaný večer studentských choreografií, dále outdoorový performativní projekt Suitcaseboarding, do kterého budou mít možnost zapojit se i lokální performeři, pohybové workshopy s hostujícími tanečníky, promítání tanečních filmů, diskuze s tvůrci a další doprovodný program pro odbornou i laickou veřejnost.

Netradiční novinkou, kterou budou moci Ostravané navštívit zdarma už od pondělí 23. září, pak bude kanadská interaktivní instalace RADIOMATON. Tuto netradiční fotobudku najdou po celý festivalový týden ve foyeru nově otevřené budovy Fakulty umění Ostravské univerzity CITY CAMPUS na Černé louce. Ukrývat bude audiovizuálně pohybový projekt, který získal velké uznání na mezinárodním veletrhu v Montrealu, poté obdržel pozvání na prestižní edinburghský festival Fringe a vzápětí se v rámci svého prvního evropského turné vydá do Čech na MOVE Fest. Návštěvníci se pomocí videozáznamu stanou součástí mozaiky významů slov a gest, která si klade za cíl upozorňovat na stále aktuálnější problematiku dezinformací, hoaxů a polopravd v této digitální době a jejich vnímání skrze tělo.

Zdroj: MOVE Fest

Témata článku

MultižánrovéNový cirkusTanec

MOVE fest

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: