Laterna magika už potřetí v řadě obohatí Signal Festival živým uměním

Multimediální a multižánrový soubor Národního divadla Laterna magika
uvede ve spolupráci se Signal Festivalem projekt Iron Horse: Fractured.
Hlavními tématy této divadelně taneční inscenace jsou osudovost a
pomíjivost.

Iron Horse. Zdroj: Národní divadlo

Iron Horse. Zdroj: Národní divadlo

Instalace vzniká pod vedením režisérky Miřenky Čechové, která roli diváka jako pozorovatele osudů divadelních postav přesouvá z obligátních sedadel v hledištích na vlakové nástupiště, jež je pomyslně umístěno na nádvoří Clam-Gallasova paláce. Okna vlaku se tak stávají okny do lidských příběhů. 

 „Projektem se line atmosféra napětí, detektivky. Divák v roli svědka či voyera nahlíží do oken cizích životů jako obsesivní vyšetřovatel či podezíravý novinář. Pro zkušeného diváka budečitelná inspirace filmem noir, a to všudypřítomným napětím, nedořečeností, mozaikovitostí, psychoanalýzou,“ uvádí k projektu, který vzniká přímo pro prostory Clam-Gallasova paláce, autorka Miřenka Čechová. „Je to v podstatě taková hádanka, pět kapitol reprezentuje pět emocionálních stavů, každý z nich se pojí s jedním konkrétním noirovým filmem, který zastupují jeho archetypální postavy. Cesta vlakem je jakýmsi mentálním pátráním, cestou do mysli samotného režiséra, tedy v tomto případě režisérky,“ uzavírá Čechová.

Iron Horse: Fractured nabídne divákům nevšední zážitek multimediální inscenace, která bude tvořena živým vystoupením tanečníků, audio nahrávkami a video projekcemi.
 
Laterna Magika se návštěvníkům Signal Festivalu představí mimo prostory své domovské Nové scény Národního divadla ve dnech od 10. do 13. října na nádvoří Clam-Gallasova paláce.

Jedním z hlavních motivů inscenace je pulsující čas, jehož metaforu tvoří jedoucí vlak. Do malého prostoru vagonu jsou vtísněné fragmenty osudů jednotlivých cestujících. Možnost na malou chvíli zachytit tyto příběhy umožňuje divákovi spoludotvářet zbytek vyprávění, a to na základě vlastní zkušenosti a fantazie. Ubíhající svět za oknem vlaku představuje všechno to, co mnozí v životním spěchu nemohou nebo nechtějí zahlédnout.

Tvůrčí tým kromě režisérky Miřenky Čechové tvoří i vizuální umělkyně Linda Arbanová a hudebník Martin Hůla Tvrdý. Z řad tanečníků se na barokním nádvoří představí Zuzana Fikrová, Michaela Hradecká, Lukas Blaha, Dalibor Lekeš a další. Inscenace bude pro návštěvníky Signal Festivalu dostupná v rámci Galerijní zóny, jejíž součástí budou i objektové a zvukové instalace.

Umělecký šéf Laterny magiky Radim Vizváry hodnotí již tři roky trvající spolupráci se Signal Festivalem následovně: „Jsem velice rád, že se už potřetí naskýtá možnost s tak významným festivalem spolupracovat. Díky těmto silným partnerstvím dokážeme jako Laterna magika vytvářet hodnotná autorská umělecká díla, která jsou svým charakterem živého umění v rámci Signal Festivalu ojedinělá. Právě multimediální divadelní instalace humanizuje onu dominující technologickou složku a přináší na festival příběhy, jejichž protagonistou není nikdo jiný než člověk. Do divákova spektra se tak dostává vrcholné prolnutí lidské duše a světa techniky."

Zdroj: Národní divadlo 

 

Témata článku

Laterna magikaNárodní divadlo

Clam-Gallasův palác

Praha

MultižánrovéTanec

Signal Festival

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: