Dvě pražské premiéry choreografky Lali Ayguadé

Španělská choreografka Lali Ayguadé vytvoří v Praze dvě nová taneční díla. Budou uvedena v předpremiéře v prostorách Konzervatoře Duncan centre 22. listopadu 2024 za účasti choreografky. Divadlo ARCHA+ je pak 12. ledna 2025 uvede ve slavnostní premiéře.

Dvě pražské premiéry choreografky Lali Ayguadé

Dvě pražské premiéry choreografky Lali Ayguadé

Španělská choreografka bude vzácným hostem na Konzervatoři Duncan centre v říjnu a listopadu letošního roku. Se studenty čtvrtého a pátého ročníku vytvoří dvě choreografie. Vznikne tak bezmála celovečerní představení, které doplní kratší autorská díla studentů.

Lali Ayguadé je katalánská performerka a choreografka. Brzy ve své kariéře se stala stálou členkou Akram Khan Company, kde účinkovala a podílela na tvorbě produkcí Kaash, Ma, Bahok, Vertical Road a Confluence. Spolupracovala s mnoha dalšími významnými choreografy, jako jsou Marcos Morau, Hofesh Schechter, Roberto Olivan nebo Baró d'Evel. Od roku 2013 je uměleckou ředitelkou vlastního souboru, pro který vytvořila představení jako Kokoro, iU an Mi, Hidden, Runa a další. Její díla stírají hranice mezi fantazií a realitou a propojují divadelnost s tancem.

Ayguadé byla v roce 2010 nominována na cenu Critics Awards of London na cenu Exceptional dancer a v roce 2014 na cenu Best creator. V roce 2016 byla také nominována na cenu Best dancer v Recomana.cat Critics Awards v Barceloně. Uplatňuje se i jako herečka. Hrála například v krátkém filmu TIMECODE, který získal Zlatou Palmu na festivalu v Cannes, cenu Goya, cenu Gaudi, a v roce 2016 byl nominován na Oscara.

Tato španělská tanečnice a choreografka není pražskému publiku neznámá. V minulosti byla mimo jiné hostem festivalů Tanec Praha a Nultý bod. Letos vedla dílnu na pražské HAMU.

Ředitel Konzervatoře Duncan centre Petr Tyc k hostování Lali Ayguadé řekl: „Lali je choreografka evropského formátu. Jsme velmi rádi, že přijala naše pozvání. Choreografové jako Ayguadé umí tanečníky dovést jak k maximální fyzické, tak výrazové kvalitě. Když pak vidíte 17 mladých tanečníků v díle, které je nejen nabité energií, ale má také vysokou uměleckou úroveň, je to výjimečný zážitek. O tom, jak velký přínos má taková spolupráce pro naše studenty, ani nemluvě.”

Konzervatoř Duncan centre zahájila u příležitosti výročí 30 let od svého založení v roce 2022 tradici spolupráce s výjimečnými evropskými choreografy. Prvním tvůrcem, který se studenty vytvořil nové dílo, byl Simone Sandroni. Jeho pozvání mělo symbolický význam - společně s Lenkou Flory se v 90. letech podílel na formování školy. Lali Ayguadé bude druhou tvůrkyní, která ve škole vytvoří dvě díla pro dva ročníky.

Zdroj: Konzervatoř Duncan centre

Témata článku

Konzervatoř Duncan CentreLali Ayguadé

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: