Choreografka Alice Chauchat reaguje v taneční performanci na práci kurátora

Jak se tančí mezi protiklady a odolává kategorizaci, bude možné zažít při průběžné taneční performanci Museography Choreography ve Veletržním paláci 10. a 11. září, později také 8. a 9. října. Mezinárodně uznávaná choreografka Alice Chauchat spolu s tanečnicemi Hanou Polanskou, Nhung Dang, Ran Jiao a Danielou Kolkovou završuje práci na „choreografii vztahů“, jak je scénuje stálá expozice Národní galerie Praha 1939–⁠2021: Konec černobílé doby. Jak se tančí mezi protiklady a odolává kategorizaci, bude možné zažít při průběžné taneční performanci Museography Choreography ve Veletržním paláci 10. a 11. září, později také 8. a 9. října.

Foto: Dragan Dragin. Zdroj: Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA

Foto: Dragan Dragin. Zdroj: Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA

V rešeršní fázi, v dialogu s kurátorem Michalem Novotným, umělecký tým zkoumal vnitřní dynamiku výstavní instalace a její možné ozvěny v choreografických strukturách. Nyní tým představuje výsledky tohoto procesu jako průběžnou taneční performanci v produkci Centra choreografického rozvoje SE.S.TA a ve spolupráci s Národní galerií Praha.

Choreografická odpověď na kurátorskou práci

Performance Alice Chauchat je odpovědí na kurátorskou práci autorů výstavy Konec černobílé doby. Výstava zkoumá, jak se rozpouštějí binární protiklady a mění časem svůj diskurzivní a politický význam. Umělecká díla, estetika a metodologie jsou přitom řazeny do kategorií, které sice nezanikají, ale ztrácejí svou domnělou pevnost. A právě tuto proměnlivost Chauchat reflektuje ve své choreografii: „Namísto zaměření na některou ze sekcí výstavy jsem se rozhodla svou choreografickou odpověď opřít o dva její aspekty, které prostupují celou výstavou – neustálé vytváření a boření kategorií spolu s rozostřením pojmu kvality, kterou lze vnímat jako nestálou, nikoliv dogmaticky vnucovanou.“

Sbírka vztahů… pulzující pole napětí...

Chauchat v prostoru pátého patra Veletržního paláce vytváří metastabilní situaci – analogickou k výstavní instalaci – ze které se tance vynořují a vzájemně na sebe reagují. Každá z tanečnic svým tancem podle enigmatických zadání choreografky neustále aktualizuje osobní sbírku pohybů a zkušeností, podobně jako se umělecké dílo aktualizuje vystavováním. „V performanci natahuji čas a směřuji pozornost k jedinečnosti každého tance. Ozvěny a kontrasty se rozprostírají v čase a prostoru, napětí spjaté s očekáváním nikdy nepolevuje. Návštěvníci jsou zváni, aby v této situaci po nějaký čas prodlévali a vnímali dálky či zblízka chvějící se pole mezi tanečnicemi. Pozorovali tance, jak se objevují ve vztazích, které jsou sice často nečitelné, ale přítomné a patrné,“ dodává Alice Chauchat.

Zdroj: Martin Maryška, Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA

Témata článku

Alice Chauchat

Národní galerie - Veletržní palác

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: