Petr Zuska se v nové inscenaci zamýšlí nad tím, co znamená být součástí národa v dnešním globalizovaném světě

Pražský komorní balet (PKB) vstupuje do finální fáze příprav nové inscenace Pro mou vlast renomovaného choreografa Petra Zusky. Po intenzivních týdnech zkoušek se blíží premiéra, která se uskuteční v neděli 20. října na prknech Divadla na Vinohradech.

Pro mou vlast (Pražský komorní balet). Foto Jan Chaloupka.

Pro mou vlast (Pražský komorní balet). Foto Jan Chaloupka.

Petr Zuska ve svém nejnovějším díle, rozděleném do dvou částí Update 24 a Fragment 24, předkládá svébytnou uměleckou reflexi české identity a jejích proměn v toku času. Update 24, jak název napovídá, staví na choreografově dřívější tvorbě, nyní obohacené o mužskou roli a rozšířené o hudební doprovod zahrnující píseň Boba Dylana i Zuskovu vlastní skladbu.

Fragment 24 se inspiruje Smetanovým cyklem symfonických básní Má vlast a Starými pověstmi českými od Aloise Jiráska, přičemž tato klasická díla propojuje se současným pohledem na národní identitu. „Má vlast a Staré pověsti české sdílejí řadu společných témat. Ve svém díle čerpám z obou těchto pramenů, které obohacuji o svůj současný, autorský pohled,“ vysvětluje Petr Zuska. „Touto choreografií vzdávám hold Bedřichu Smetanovi u příležitosti dvoustého výročí jeho narození, stejně jako všem, kteří před ním i po něm projevili aktivní zájem o svou vlast, přispěli k jejímu rozkvětu a neváhali pro ni přinést oběti.“ Inscenace Pro mou vlast tak kombinuje současný tanec s pečlivě vybraným hudebním doprovodem, čímž vytváří mozaiku českých dějin, kultury a současnosti.

Ladislava Dunovská, ředitelka Pražského komorního baletu, k nadcházející premiéře poznamenává: „Petr Zuska mistrně propojuje klasické prvky s moderním výrazem, čímž vytváří umělecký zážitek, který rezonuje s dnešní dobou a zároveň vzdává hold našemu kulturnímu dědictví. Dílo plné hluboké symboliky obsahuje skutečně působivé pasáže. Uvedení představení Pro mou vlast je součástí oslav Roku české hudby a zároveň poctou dvoustému výročí narození Bedřicha Smetany. Děkujeme za finanční podporu Ministerstva kultury České republiky, která umožnila vznik tohoto představení.“

Zdroj: Pražský komorní balet

Témata článku

Petr ZuskaPro mou vlast

Pražský komorní balet

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: