Losers Cirque Company slaví 10 let na scéně a dárky rozdává sobě i divákům

Dvě premiéry a speciální narozeninový projekt – to jsou dárky, které nadělili Lůzři sobě a svým divákům k jubilejním 10. narozeninách. V březnu představili své vůbec první propojení akrobacie a činohry v projektu Národní sbírka zlozvyků od Kateřiny Šedé a v režii Tomáše Dianišky. Na festivalu Letní Letná uvedli narozeninové představení Losers - Speciální edice. Třešničkou narozeninového roku pak bude premiéra inscenace Cizinec, jehož autorkou je režisérka Firenza Guidi. 

Cizinec . Foto Tomáš Pražák.

Cizinec . Foto Tomáš Pražák.

Akrobatické a novocirkusové uskupení Losers Cirque Company vzniklo před deseti lety. Soubor založili akrobaté Petr Horníček a Zdeněk Moravec, kteří jako Duo Daemen vyhráli historicky první kolo soutěže Česko Slovensko má talent. V roce 2014 poté uvedli první představení The Losers na festivalu Letní Letná. 

„Byli jsme parta kamarádů, která se rozhodla dát dohromady tým a vytvořit jeden projekt představení The Losers. Jak se ale  ukázalo, jeden projekt nestačil. Dnes zkoušíme dvacátou inscenaci a ještě ani zdaleka nekončíme.…Když jsme začínali, byli jsme Lůzři. A teď? Teď jsme stejní Lůzři s větším repertoárem,“ řekl s úsměvem principál souboru Petr Horníček.

Cizinec je první projekt, který pro soubor vytváří známá italská režisérka nového cirkusu Firenza Guidi. Inscenace propojuje hned několik disciplín, včetně vrcholové skupinové akrobacie typické pro soubor a chybět nebude ani živá hudba, zpěv, tanec, závěsná i pozemní akrobacie. Hlavním motivem inscenace je objevování a odhalování skutečného já.

Představení zkoumá téma „cizosti" prostřednictvím těla, pohledu a vyprávění skrze odrazy mnoha zrcadel. Cílem projektu je znovu objevit prostor, v němž může být člověk smyslný i rozumný, dobrý i zlý, krásný i ošklivý, milosrdný i krutý.

Firenza Guidi je oceňovaná umělkyně narozená v Miláně, je tvůrkyní konceptu „divadla bez jeviště", přičemž po celém světě vytváří a režíruje stovky událostí. Sama zdůrazňuje, že je pro ni nejdůležitějším prvkem představení lidský faktor, tedy samotní performeři. Její tvorbu mohli čeští diváci vidět například na festivalu Letní Letná, kde se několikrát představil britský soubor NoFit State, jehož je Firenza Guidi dvorní režisérkou.

Dalším dárkem, který pro soubor zároveň představuje i velkou výzvu  je historicky první tour po USA, které se uskuteční za podpory NPO MKČR. Na téměř měsíční šňůru vyráží company v říjnu a vystoupí během ní na bezmála deseti místech, jako například v New Yorku nebo Houstonu. 

„Jsme nadšení a zároveň cítíme velkou zodpovědnost, protože budeme reprezentovat český nový cirkus v zahraničí. Doposud ale měly všechny naše zahraniční tour skvělé ohlasy, takže jsme přesvědčení, že ostudu rozhodně neuděláme,” prozradil Petr Horníček.

Zdroj: Losers Cirque Company

Témata článku

Cizinec

Losers Cirque Company

Firenza GuidiNový cirkus

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: