Laureáti Cen Thálie 2024

Dnes byly po třicáté prvé uděleny Ceny Thálie, opět v historické budově Národního divadla v Praze. V průběhu ceremoniálu, který byl v přímém přenosu vysílán Českou televizí, bylo vyhlášeno 20 laureátů.

Laureáti Cen Thálie 2024

Laureáti Cen Thálie 2024

V kategorii Balet, tanec a pohybové divadlo ocenění získali:

KLÁRA JELÍNKOVÁ

Role: Blanche DuBois
Inscenace: Tramvaj do stanice Touha
Choreografie: Arthur Pita
Hudba: Frank Moon
Premiéra 7. listopadu 2023
DEKKADANCERS, Praha

Klára Jelínková má za sebou bohatou uměleckou kariéru, v níž byly právě výrazově bohaté a dramatické role její doménou. Tuto zkušenost promítá do sugestivního pojetí psychicky labilní Blanche. Je to výkon s obrovskou škálou odstínů. Tušíme nesourodou změť, která se odehrává v její hlavě a nahlodává zbytky psychického zdraví. V závěru jako by se snažila vytřást z hlavy všechen ten ubíjející zmatek. Všudypřítomná technická jistota se v jejím hereckém pojetí prolíná se značnou dávkou niternosti.

PATRIK HOLEČEK

Role: Franz
Inscenace: Coppélia
Choreografie: Ronald Hynd
Hudba: Léo Delibes
Premiéra 16. května 2024
Národní divadlo, Praha

Patrik Holeček je osvědčenou oporou baletního souboru Národního divadla, kde na vysoké úrovni interpretuje role typu danseur noble, ale i kreace současného repertoáru. Jako Franz v pantomimických dialozích s milou Swanildou ukazuje svůj smysl pro humor. Jejich milenecké šarvátky jsou naprosto přirozené, čitelné a zábavné. Roli si od prvního vstupu na scénu užívá, detailně zpracovává každé gesto, i ty nejtěžší technické pasáže zvládá s přehledem a lehkostí. V duetech je citlivým partnerem, svou virtuozitou dominuje především v technice en l’ air, kterou mu choreografie umožňuje naplno předvést v závěrečném jednání.

 

Cenu za Celoživotní mistrovství v kategorii Balet, tanec a pohybové divadlo ocenění získal:

JOSEF KOTĚŠOVSKÝ (1950)

Narodil se ve Zvoli na Moravě a vystudoval taneční konzervatoře v Ostravě. Nejprve v rámci vojenské služby pracoval v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého, posléze nastoupil angažmá v Laterně magice. Proslul především jako dlouholetý představitel Veselého klauna v Kouzelném cirkuse, ve kterém odehrál nejméně 2000 repríz. Z jeho dalších rolí to byl např. Harlekýn v Lásce v barvách karnevalu, Vypravěč v Jednoho dne v Praze, Čaroděj ve Sněhové královně, Aiolos v Odysseovi aj. Souběžně vystupoval s Pantomimou Na zábradlí u Ladislava Fialky jako mim a v Pražském komorním baletu u Pavla Šmoka jako tanečník. Jako choreograf spolupracoval zejména s Divadlem Petra Bezruče v Ostravě. Po ukončení taneční kariéry v 90. letech se postupně začal věnovat souboru Laterny magiky jako pedagog a provozní režisér.
Věnuje se i choreografické práci (spolupráce s Dětskou operou Praha).

Rozhovor s Josefem Kotěšovským u příležitosti jeho 70. narozenin naleznete zde.

 

V kategorii Alternativní divadlo ocenění získala:

MARTINA HAJDYLA LACOVÁ

Role: tanečně-performerský výkon
Inscenace / Projekt: Bodies in Progress
Koncept a choreografie: Martina Hajdyla Lacová
Režijní spolupráce: Jiří Hajdyla
Návrh kostýmu: Natálie Rajnišová
Premiéra: 22. dubna 2024 
ME-SA / Jiří Hajdyla, Praha

Martina Hajdyla Lacová zaujala porotu časově omezeným působivým projektem Bodies in Progress, v němž mapuje proměny svého těla po mentální i fyzické stránce v období mezi 23. a 38. týdnem těhotenství. V malých divadlech a klubech nebo pod širým nebem vede veřejný dialog s pomalu rostoucí lidskou bytostí uvnitř sebe sama.

Zdroj: Ceny Thálie, Národní divadlo

Témata článku

Ceny ThálieKlára JelínkováMartina Hajdyla LacováPatrik Holeček

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: