Temporary Collective přichází s novým formátem, ve kterém nechá prožít tanec i své publikum

Soubor Temporary Collective se rozhodl přesunout z divadla PONEC do Paláce Akropolis a společně s tímto přesunem přichází i s novým formátem svých performance večerů. Pro diváky připravuje tzv. Temporary Clubbing, který v sobě spojuje párty a taneční performance. První večer tohoto formátu se uskuteční 19. listopadu v žižkovské Akropoli a spojí se v něm premiéra tanečního sóla Terezy Ondrové Last Dance a ARK Rave Session Connora Schumachera.

ARK Rave Studio. Foto Aristos Iatrou.

ARK Rave Studio. Foto Aristos Iatrou.

U Temporary Collective se v posledních měsících událo hned několik zásadních změn. Odchodem z divadla PONEC, které bylo nejen pro platformu, ale i pro samotnou Terezu Ondrovou dlouhá léta „domovskou scénou“, přišla otázka, jakou cestou se má kolektiv dále rozvíjet. Středem pozornosti se staly zahraniční spolupráce, výjezdy do Evropy i za oceán, hledání rezidenčních a jiných partnerů nebo také nový způsob tvorby.

Jedním z partnerů se stal Palác Akropolis, ve kterém chtějí Temporary Collective rozvíjet konkrétní žánr pojmenovaný Temporary Clubbing. O co jde, se ukáže v žižkovské Akropoli 19. listopadu. Prostor, který je spojován s hudebními a divadelními událostmi, se v podání Terezy Ondrové a Connora Schumachera stane i prostorem pro současný tanec. Diváci ovšem nebudou nečinně sedět a pozorovat tanečníky, sami budou mít možnost si tanec prožít na vlastní kůži. V rámci večera budou uvedeny hned dvě události.

V první části uvede Tereza Ondrová premiéru svého tanečního sóla Last Dance. Diváci se v jeho průběhu mohou pohybovat volně po prostoru, sledovat tanec z jakékoliv vzdálenosti, z jakýchkoliv úhlů pohledu. Tereza Ondrová ve svém novém tanečním díle opět pracuje se svou klíčovou taneční sílou, a tou je schopnost věnovat zásadní pozornost detailu a zvýraznit i drobná gesta. Půjde o intimní a minimalistické sólo, které zpřítomňuje otázky: Jak se tančí s někým, kdo odešel? Jak překonat ztrátu? Ztrátu někoho blízkého? Nebo ztrátu ideálu? Nebo vize budoucnosti?

Na Last Dance naváže kolektivní taneční část, řízená multidisciplinární rave party pod vedením Connora Schumachera. Zatímco v první části večera Temporary Clubbingu bude parket patřit tanečnímu rituálu Terezy Ondrové, v té druhé se stanou jádrem tanečního parketu sami návštěvníci. Schumacherova láska k tanci a ravingu, zejména pak k progresivní queer rave scéně, je to, co chce zprostředkovat svou ARK Rave Session v pražské Akropoli. Schumacher zastává názor, že společnost by byla lepší, kdyby lidé tančili každý den, neboť fyzická aktivita má vliv i na mentální dovednosti. S Temporary Collective jej pak spojuje také zájem o participativní taneční divadlo a touha po inkluzivní praxi, queerness a LGBTQIA+ témata.

Svou tvorbu Temporary Collective představí nejen pražskému publiku. Taneční sólo Geo Terezy Ondrové bude uvedeno 12. a 13. listopadu v rámci programu prestižního Biennale Cinars 2024 v kanadském Montrealu, které je zaměřeno na přehlídku děl v oboru scénického umění i networking. Temporary Collective tak navazuje na srpnové a zářijové uvedení Insectum in…v Itálii či Polsku, tři vyprodané večery Same Same v Bruselu, networking na tanečním veletrhu Tanzmesse v Düsseldorfu nebo umělecké rezidence v německém Hellerau či Freiburgu. Propojování se se zahraničními partnery, rozprostření své existence na různých místech a uvádění inscenací v zahraničí je jednou z priorit a cest, kudy Temporary Collective aktuálně kráčí.

Zdroj: Piaristi

Témata článku

ARK Rave SessionConnor SchumacherLast DanceTereza Ondrová

Temporary Collective

Palác Akropolis

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: