Taneční festival oživí pražskou kabelovnu, zapojí se i zaměstnanci

V hale pražské továrny na kabely Prakab se ve čtvrtek 20. června uskuteční část programu festivalu současného pohybového umění KoresponDance. Na taneční performanci Viktora Černického a Agáty Jarošové se budou podílet také zaměstnanci firmy, a to několik řidičů vysokozdvižných vozíků. Vystoupení Točením uvolnit se uskuteční ve 21:30 v expediční hale firmy, program v pražské kabelovně zahájí dětské vystoupení v 17:00. Organizátoři festivalu to dnes řekli novinářům. Další program site-specific festivalu zavítá do Nového Města na Moravě a hlavní část programu se tradičně odehraje ve Žďáru nad Sázavou.

Taneční festival oživí pražskou kabelovnu, zapojí se i zaměstnanci

Taneční festival oživí pražskou kabelovnu, zapojí se i zaměstnanci

Festival pořádá Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, tedy setkávání současného tance. V Novém Městě na Moravě se uskuteční festivalový program 19. června v Horácké galerii. V pražském prostoru firmy Prakab bude program o den později, na zámku ve Žďáru nad Sázavou se bude konat hlavní program od 11. do 14. července.

Ve firmě Prakab se část festivalu bude konat podruhé. Podle jednatele firmy Tomáše Zieschanga řešili zejména problém, jak představení uskutečnit za provozu, protože výroba funguje 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Kromě performerů je podle něj také nutné zajistit bezpečnost pro veřejnost. Když se v Prakabu konal KoresponDance poprvé, do programu se také zapojili někteří zaměstnanci. „Někteří pracovali, někteří se zúčastnili tance, pozvali své rodiny s dětmi,“ řekl Zieschang. Podle něj se tak propojily dva odlišné světy. „Spojily se týmy, které by podle všech dosavadních zvyků neměly možnost společně fungovat. Ale fungují,“ dodal.

Na představení Točením uvolnit se letos bude podílet několik řidičů vysokozdvižných vozíků z Prakabu, se kterými autoři performance vytvořili choreografickou dráhu. „První den jim přišlo, že na ně třeba budou lidi koukat divně, ale nakonec je to velmi bavilo, přicházeli s vlastními nápady. Zajímavé bylo, že se museli přesunout od praktického ježdění do více poetického myšlení, zkoušeli různé věci, o kterých nevěděli, jestli vůbec jdou,“ řekla Jarošová.

Další program v kabelovně nabídne dětské pohybové představení, intimní duet Alta gama umělců Amandy Delgadové a Aleja Gamboy. Také vystoupí kanadská performerka Katia-Marie Germainová, která v projektu Chambres propojuje zvyky, paměť a intimitu.

Největší site-specific festival současného pohybového umění KoresponDance představí umělce a umělkyně z 11 zemí, kromě evropských i z Kanady a Japonska. Vedle tanečních vystoupení nabídne také workshopy pro veřejnost a diskuse. Vstup na pražskou část bude zdarma.

„Letos v naší dramaturgii klademe důraz na interdisciplinaritu a otevřenost širokému publiku. Cílem je setkat se s pohybovým uměním jako takovým, a to i tam, kde to nečekáte. Zkrátka chceme, aby byl tanec přístupný všem, bez rozdílů,“ řekla ředitelka festivalu Marie Kinsky.

Zdroj: ČTK

Témata článku

Agáta JarošováTočením uvolnitViktor Černický

Multižánrové

KoresponDance

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: