Taneční centrum Praha uvádí ve středu a v pátek programy ve Stavovském divadle

K oslavě 30. výročí připravila konzervatoř Taneční centrum Praha speciální večer ve Stavovském divadle: Rok české hudby a taneční divadlo. Ve středu 12. června vystoupí studentské a školní soubory TCP Balet Praha Junior a Baby Balet Praha a jako host i Pražský komorní balet.

Absolventské představení TCP. Foto Serghei Gherciu.

Absolventské představení TCP. Foto Serghei Gherciu.

Na programu bude choreografie Attily Egerháziho Z časů minulých / Pass – Ages na klavírní cyklus Leoše Janáčka, choreografie Vlasty Schneiderové a Terezy Chladové pro TCP, a fragment z inscenace Nebe na zemi pro Baby Balet Praha. Dále budou na programu fragmenty z choreografií Pražského komorního baletu – části Z mého života Pavla Šmoka a Epitaf Petra Zusky.

Hned v pátek 14. června se ve Stavovském divadle uskuteční Absolventské představení 2024. V programu večera se představí například choreografie Šimona Kubáně, Vlasty Schneiderové, Terezy Chladové, Jitky Tůmové nebo Pavly Zuskové.

„Sestavit program absolventského představení není těžké: udržujeme stabilní kontakty s významnými zahraničními i domácími tvůrci a máme vlastní choreografickou dílnu doplňovanou novými absolventy. Všichni absolventi měli možnost již od 3. ročníku pracovat v juniorských uměleckých tělesech Baby Balet Praha a Balet Praha Junior, někteří spolupracovali v samostatných projektech při kulturních, edukativních a motivačních akcích. Ti nejaktivnější během studia absolvují kolem 300 představení – proto mohou vstupovat na absolventské jeviště se zdravým sebevědomím a odhodláním ukázat to nejlepší, co vytěžili ze svého čerstvě dospělého talentu,“ říká manažer a dramaturg Tanečního centra Praha Antonín Schneider. „Je to ročník, který přesně uprostřed studia těžce prožíval dvouleté covidové období v digitálním prostředí classroomů, streamů a online představení. Zkušební variace studenti pravidelně posílali do školy na videu z obýváků, chodeb, kočárkáren, teras a parků. Dnešní absolventi i jejich pedagogové a tvůrci museli tohle všechno překlenout a dohnat – zaslouží velké uznání. Kompetence absolventů se netýkají jen interpretace – tedy řemeslného vybavení v klasických, současných a etnických tanečních technikách, výrazových schopností, pohybové a prostorové inteligence a mimořádné rytmické, resp. hudební paměti. Našim studentům umožňujeme naplno ‚dělat‘ divadlo a kulturu – seznámit se s tvůrčími a inscenačními postupy, scénickými technologiemi, ale také s kulturním managementem, grantovou diplomacií a komplexní rehabilitační péčí nezbytnou pro profesionální kariéru.“

Zdroj: Taneční centrum Praha

Témata článku

Taneční centrum Praha

Stavovské divadlo

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: