Divadlo Ponec v nové sezóně

Aktuální 24. sezóna se v divadle Ponec poprvé v historii divadla odehraje v režii Umělecké rady (Dagmar Bednáriková, Jan Malík, Sylva Šafková), která přináší nové impulsy do dramaturgie a celkového směřování divadla. Diváci mohou čekat novinky, reprízy úspěšných inscenací a spoustu tanečních workshopů.

Womanhood

Womanhood

Rozjezd nové sezony reflektuje bohatost programové nabídky divadla Ponec přinášející události a aktivity pro všechny milovníky současného tance – od dětí až po seniory. Komponovaný zahajovací večer se odehraje 20. září. Na úvod Umělecká rada divadla představí své vize a konkrétní plány na rok 2025, včetně nového konceptu rezidenčního umělce, kterým je Nataša Novotná pro nadcházející rok. Její krátký taneční film New Normal v režii Jakuba Jahna tak bude symbolickým krokem do sezony 2024/25.

Druhou polovinu večera zahájí brazilská tanečnice a choreografka Clara da Costa premiérou sóla Peel the Onion  (jeho open air verze bude k vidění o den později 21. září vedle divadla PONEC za Krenovkou – v rámci akce Zažít město jinak). Na Clařino sólo naváže její duet s ukrajinskou tanečnicí a choreografkou Yanou Reutovou, který je oslavou ženství se vším všudy. Ve Womanhood zpracovávají palčivá osobní témata, například dilemata ženy umělkyně a zároveň matky samoživitelky.  Duet, z něhož sálá velmi silná fyzičnost, doprovází autorská hudba houslistky Jany Kubánkové.

Tipy z večerního programu divadla Ponec – září/říjen 

V neděli 29. září do divadla Ponec zavítá známá interpretka a propagátorka flamenca Jana Drdácká se svým nejnovějším projektem Sen o Boženě. V pátek 18. října divadlo Ponec uvede reprízu inscenace Rukavičkářské závody. V této performanci choreografky Terezy Lenerové v interpretaci Andrey Miltnerové a Jitky Čechové se fikce prolíná se zážitky s naší vlastní kůží. 

Pro budoucnost klíčová ekologická témata akcentuje inscenace Witness, která je na programu 22. října. Tvůrci, Věra Ondrašíková & kolektiv, staví do centra pozornosti stromy. Němé svědky. Zdroj životodárné síly a kyslíku. Mockrát jsme se na nich provinili, ale oni zůstávají. Inscenace získala Cenu diváka na České taneční platformě 2022. Yana Reutova & coll. 24. října představí triptych Together Alone. Renomovaná ukrajinská tanečnice a choreografka Yana Reutova v něm reflektuje svá náhodná umělecká setkání během pobytu v Praze, kam v březnu 2022 spolu s dcerou a několika studentkami uprchla před válkou.

Taneční studio Ponec

Od září/října až do května se budou konat pravidelné otevřené pondělky a středy pro veřejnost – taneční dílny pro děti / teens / dospělé / starší a seniory. Úterky budou patřit lekcím Dance Well nejen pro lidi, kterým do života vstoupila Parkinsonova choroba. Ozdravná síla tance je dostupná všem, bez ohledu na věk a pohybové omezení.

Ponec Junior

Další pozvánka míří k dětem, teenagerům, rodičům i prarodičům: „Vezměte se za ruce a přijďte prožít smysluplný společný čas do divadla Ponec!“ Představení současného tance a pohybového divadla atraktivní formou pootevírají dveře do magického divadelního světa, rozvíjí zvídavost, a navíc mají specifickou energii, která se přenáší na diváky a působí na jejich smysly, motivuje k pohybu.

Open air taneční workshop roztančí děti a rodiče 21. září od 13 hodin vedle divadla Ponec za Krenovkou v rámci akce Zažít město jinak. Od 17 hodin tamtéž Yana Reutova & coll. vtáhnou všechny přítomné do atraktivního světa cestování, a to prostřednictvím tance a hry. Taneční inscenace pro děti Na cestě, která vznikla jako součást projektu Tanec do ubytoven, je na programu ještě 6., 7. a 8. října v divadle Ponec. 

Mirka Eliášová 13. a 14. října zavede všechny malé i velké zájemce do světa fantazie, v němž se i zdánlivě obyčejná krabice mění v něco nevšedního. Při Škatulení stačí otevřít oči, zapnout představivost, rozhýbat se a hrát si. Zkušená autorka inscenací pro děti Mirka Eliášová spolu s Orchestrem BERG je podepsána také pod Stále stejným příběhem. Představení pro všechny generace o touze žít a přežít a také o recyklaci – stále se opakujícím koloběhu života – je na programu 21. a 22. listopadu. 

Exkurze do světa optiky a relativity bude možné podniknout 24. a 25. listopadu. Tanečně-vizuální představení Marty TrpišovskéKolečko: Ověřitelé na tvaru kolečka nabídne jednoduché chápání fyziky a optiky navázané na vnitřní světy jednotlivých aktérů. Doma i v zahraničí oceňovaná inscenace Guide, jejíž autorkou je Věra Ondrašíková & kol., je mimořádná dynamickým využitím optické světelné iluze a přesností pohybů, kterými jednotlivé obrazy vznikají. Přijďte se přesvědčit 8.11. a 4. prosince. V předvánočním čase, 8., 9., 17. a 18. prosince, bude ta správná chvíle na Čas dětství. Interaktivní představení Yany Reutové pozve do světa zázraků, pohádek a splněných přání, ve kterém se i dospělí budou moct cítit jako děti.

Více informací na www.divadloponec.cz.

Zdroj: 2media.cz

Témata článku

Divadlo Ponec

Tanec

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: