Děti U: Multižánrová procházka odkryje témata paliativní péče a ztráty v netradiční umělecké formě

Divadelní soubor Miřenky Čechové Tantehorse ve spolupráci s odborníky představuje unikátní multižánrovou procházku Děti U, která využívá umění k citlivému zpracování tématu dětské paliativní péče. Projekt se zaměřuje na destigmatizaci dětského umírání a zvyšování povědomí o důležitosti paliativní péče, která nejen zlepšuje kvalitu života, ale také poskytuje klíčovou podporu rodinám závažně nemocných dětí. Tato inovativní performativní procházka, která vzniká ve spolupráci s lékaři, odborníky a umělci, bude mít svou premiéru na festivalu 4 + 4 dny v pohybu 5. a 6. října a v následujícím roce se rozšíří do různých regionů České republiky.

Děti U: Multižánrová procházka odkryje témata paliativní péče a ztráty v netradiční umělecké formě

Děti U: Multižánrová procházka odkryje témata paliativní péče a ztráty v netradiční umělecké formě

Umělecký projekt Děti U, podporovaný Českou společností paliativní medicíny a Nadací rodiny Vlčkových, se odvážně zabývá různorodými aspekty možné podpory a kvality života těžce nemocných dětí a jejich rodin. Tento projekt spojuje umělecké a odborné přístupy s cílem komplexně zpracovat klíčová témata, jimž čelí odborníci, pozůstalí rodiče a jejich blízcí. „V šesti odlišných uměleckých částech zpracovávají umělci rozmanité pohledy na citlivou problematiku dětské paliativní péče. Každý z nich přinese unikátní pohled na náročné otázky, které budou reflektovat různé aspekty prožívání 5. a 6. října, usedlosti Bulovka a Cibulka 4 + 4 dny v pohybu a přístupy k těmto tématům,“ prozrazuje koncept Markéta Vacovská, která stojí za hlavní myšlenkou projektu.

Intenzivní zážitek performativní procházky započne před usedlostí Bulovka filozofka se zájmem o performativní filozofii Alice Koubová spolu se švédským divadelním performerem a pedagogem z Malmö University Kentem Sjöströmem. V rámci performativní přednášky nabídnou pohled na dilema přátel rodiny, která čelí blížící se ztrátě dítěte. Diváci budou svědky toho, jak se dvojice přátel vyrovnává s impulzy, hledá výmluvy k vyhnutí se setkání nebo naopak uvažuje o způsobech, jak mohou pomoci. Úvodní část procházky tak vybízí k zamyšlení nad vlastními reakcemi ve vztahu k druhým.

Režisér Petr Boháč se spojil s tanečnicí a performerkou Andreou Opavskou a tanečníkem a choreografem Romanem Zotovem-Mikshinem, aby společně představili jedinečnou taneční performance zaměřenou na zkoumání krajiny zvuků a jemných gest. „Naše představení vytváří kontrast mezi dvěma prostředími, kde umírá někdo blízký – nemocničním prostředím, které je naplněno šeptajícími zvuky, a domácím prostředím. Obě prostředí reflektují smrt milovaného člověka, ale každé z nich nese jinou emocionální atmosféru a výrazy. Dva podobné příběhy. Dvě rozdílná vyznění,“ vysvětluje Petr Boháč, umělecký šéf Spitfire Company, o záměru taneční části Děti U.

Čtenou část projektu připravila čínská performerka, režisérka a interdisciplinární umělkyně Ran Jiao. Diváci se skrze společné čtení ponoří do příběhů rodin, které prožily ztrátu dítěte, a profesionálů, kteří se paliativní péčí zabývají v každodenním kontaktu. V příbězích plných bolesti i krásy se seznámí s různými aspekty tragédie a odolnosti. Nejenže přiblíží složité a vzdálené události, ale také poskytne cenné poznatky o tom, jak se vyrovnat se ztrátou. Pro toto představení vzniká unikátní kniha v provedení libanonské umělkyně Mary Ingey, která bude sloužit ke sdílení hlubokých příběhů a zkušeností.

Režisérka a dramaturgyně Linda Dušková se zaměřuje na zkoumání emocionálních a psychologických aspektů prostřednictvím inovativních formátů. V rámci své části performativní procházky využívá audiowalk k prozkoumání toho, jak lidé čelí ztrátě „ideálního obrazu“ a přizpůsobují se novým životním představám po tragédii. „Moje zvuková kompozice se skládá z dokumentárního materiálu a fikce,“ říká Linda Dušková a dodává: „Diváky vezmu na procházku z usedlosti Bulovka na Cibulku, která jim nabídne fyzicky náročný a hluboce emocionální zážitek.“

Vrchol performativní procházky se uskuteční přímo na usedlosti Cibulka, kde procházku završuje koncert sólistky velkých operních domů a expertky na barokní hudbu Markéty Cukrové. Diváci uslyší tři písně Gustava Mahlera z cyklu Kindertotenlieder za doprovodu klavíristky Kristýny Markové„Na světě není nic horšího než přežít svoje dítě. Jako matka dvou synů považuji za svou povinnost podpořit úžasný projekt, který si klade za cíl usnadnit odchod nevyléčitelně nemocným dětem a poskytnout účast, pomoc a útočiště jejich rodině,“ říká Markéta Cukrová o své motivaci podpořit projekt Děti U. Význam hudby na konci procházky lze vnímat jako duchovní akt, který nabízí útěchu a transcendenci tváří v tvář smutku. „Písně vyzdvihují křehkost a pomíjivost lidského života. To může vést k rozjímání o důležitosti vážit si každého okamžiku s druhými,“ doplňuje dramaturgyně Děti U Miřenka Čechová.

Na Cibulce čeká diváky také videoart v podobě poetické filmové cesty, kterou představí tvůrčí dvojice Jindřiška Křivánková a Aleš Čermák. Jejich práce zkoumá oceán jako metaforu pro lidskou existenci a emocionální zkušenost. Pomocí filmu a fotografie se zaměřují na to, jak oceánské perspektivy mohou obohatit naše chápání a prožívání světa.

Premiéra Děti U se uskuteční v rámci 29. ročníku mezinárodního festivalu 4 + 4 dny v pohybu. V následujícím roce v jsou v plánu cesty po regionech, díky kterým chce projekt rozšiřovat povědomí po celé České republice. „Od počátku projektu je pro nás stěžejní téma fungování regionálních struktur, proto plánujeme vyjet s představením i do menších měst ČR, kde se chystáme spojit s lokálními organizacemi aktivními v dětské paliativě a společně tak posílit informovanost o paliativních možnostech v daném regionu,“ přibližuje Markéta Vacovská plány projektu na příští rok.

Zdroj: Tantehorse

Témata článku

Alice KoubováAndrea OpavskáDěti UMarkéta VacovskáMiřenka ČechováPetr BoháčRoman Zotov-Mikshin

Tantehorse

Multižánrové

Festival 4+4 dny v pohybu

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: