Čtvrtý ročník PiNKBUS festivalu s heslem „Messing with traditions“ startuje již zítra

Mix opery a rave, burleska, drag, performance a divadlo. Letošní ročník PiNKBUS festivalu během tří dní roztančí Divadlo Komedie a Palác Akropolis. Festival startuje 19. září a klade si otázku „Co jsou vlastně tradice, co je tradiční a co ne? Co tradice a queer lidé?” „K Téme Tradice nás doviedla asi najmä súčasná politická situácia , nielen na Slovensku, ale celkovo v Európe. Queer ľudia a umenie sú automaticky stavaný na druhý koniec toho čo je tradičné. Ďalej je to akési glorifikovanie ,tradičných‘ hodnôt a tradícií, akoby všetko čo je ,tradicne‘ je aj správne, a to nieje pravda. Preto sa chceme pozriet na ,tradicie‘ z pohľady queer ľudí”, popisuje výběr tématu za organizátory performer a tanečník Martin Talaga.

Čtvrtý ročník PiNKBUS festivalu s heslem „Messing with traditions“ startuje již zítra

Čtvrtý ročník PiNKBUS festivalu s heslem „Messing with traditions“ startuje již zítra

Festival zahájí v Divadle Komedie moderovaná diskuze PINKPANEL o queer umění v České republice, kde se za jedním stolem potká performerka Káča Olivová, divadelní umělec Tomáš „Grófka“ Procházka a držitelka ceny Thálie, výrazná queer umělkyně Becka McFadden. Diskuzi povede redaktor Deníku N, autor publikace Byli jsme tu vždycky a člen pinkbus platformy Filip Titlbach. Po diskuzi proběhne představení Já, Johan*a. Johanka z Arku nebo též Panna Orleánská je symbolem nezlomnosti a víry v Boha a v samu sebe už od 15. století. Johan*a bojuje za svobodu, jinakost a právo být sám*a sebou. Je hlasem LGBTQI+ lidí. Je Hlasem dneška.

Druhý den festivalu se uskuteční na domovské scéně PiNKBUS Platformy v Paláci Akropolis. Odstartuje ho společná performance Káči Olivové a Just Karen a následně proběhne OPERAVE: Traviata Edition. RUN OPERUN a PiNKBUS platform opět spojí své síly a vrátí se ke své spolupráci na opeře La Traviata na Stalinovi.

Závěrečný sobotní den bude patřit PiNKBUS „essentials“, umělcům, kteří stáli u zrodu komponovaného večera PiNKBUS: Martin Talaga, Helena Araújo, Just Karen, La Cuntessa, Chlorophyll von Needle a Lotta Love. Nebude chybět drag, burlesque, performance, queerness a tradice. Po PiNKBUS show zakončí celý festival afterparty se slovenským národním pokladem – DJ Kar'Ma. „Ja osobne sa teším na Just Karen, ktorá bude v podstate v každom dni a každom programe a uvidime ju v polohe herecky, moderátorky, umelkyne, hostesky a mnoho ďalšieho,” doplňuje Martin Talaga.

Více info na www.palacakropolis.cz.

Zdroj: Palác Akropolis

Témata článku

Divadlo KomediePalác Akropolis

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: