CIRKULUM letos již poosmé

Osmý ročník festivalu CIRKULUM rozžije od 5. do 9. června Slezskoostravský hrad. Program nabídne umělce z celého světa, opulentní zahájení i novinky v podání ostravských umělců ve spolupráci s mezinárodními novocirkusovými celky. V předhradí znovu vyroste nostalgická cirkusová vesnička, kde mohou diváci nasávat festivalovou atmosféru. Letos poprvé budou ve festivalové vesničce stát tři šapitó.

CIRKULUM letos již poosmé

CIRKULUM letos již poosmé

Finský divadelní soubor Race Horse Company přiveze show plnou akrobacie, fyzického divadla i humoru. Akční inscenace Tattarmossen obsahuje prvky jako wall-trampoline, teeter-board, cyr-wheel a žonglování. Španělský soubor Cia PakiPaya se v letošním roce vrací s představením Toca Toc. Show získala ocenění poroty na festivalu Zirkolika ve Španělsku za nejlepší indoorové představení. Proběhne v mini šapitó s kapacitou šedesát diváků. Švýcarské duo E1NZ naláká diváky na večer plný šarmantních akrobatických kousků a přenese je do pařížského bistra.

Hlavními hvězdami festivalu jsou pak francouzsko-italští umělci Circo Zoé se svým představením Deserance. Návštěvníci se ocitnou ve světě plném úžasu a fantazie, který je vtáhne do nespoutaného světa emocí. Toto vizuálně působivé představení, doprovázené intenzivní živou hudbou, vzniklo v roce 2022 a získalo si srdce publika na prestižním festivalu Winterfest v Salcburku.

Na festivalu CIRKULUM nebude chybět ani company Cirkus trochu jinak a bude mít pro diváky připravených hned několik novinek. „Náš spolek během festivalu CIRKULUM oslaví plnoletost, v Ostravě působíme již 18 let,“ říká Václav Pokorný, principál Cirkusu trochu jinak. „Za tu dobu jsme ušli pořádný kus cesty. Cítíme, že je čas pro nové impulzy, a proto zakládáme nové uskupení pod názvem BoCirk. Pod touto značkou budeme našemu publiku prezentovat zajímavé projekty, které často vznikají na mezinárodní úrovni.“

Diváci budou moci prezentaci nového projektu s mezinárodní účastí vidět již během festivalu. Show, která vznikla v koprodukci se společností Feel The Universe Company zahájí letošní ročník. „Pokud nám to počasí dovolí, nad valy před hradem se objeví horkovzdušný balón a diváci si budou moci v české premiéře vychutnat opulentní a interaktivní show plnou akrobatů a živé hudby,“ dodává Václav Pokorný.

V rámci nově vzniklé platformy BoCirk se v prostorách Komorní scény Aréna představí také nová show Erlend – cizinec, která slibuje sepětí všestranné akrobacie a živé hudby v režii Jana Jiráka. Celovečerní sólové představení akrobata Jindřicha Kopidola nabídne neobvyklé akrobatické prvky s originálními balančními objekty doprovázené živou hudbou. Tato vizuálně působivá inscenace je reflexí životních fází člověka v neustálém hledání rovnováhy.

BoCirk navíc poprvé představí svůj nový „work in progress“ projekt s názvem PiTiPALDi. Ostravské duo Adam Holub, všestranný parkourista, a jeho kolega Jan Vrbacký, herec a kaskadér, hledají a nalézají možnosti a hranice s cirkusovými equipmenty. Zda se jim podaří dosáhnout až k samé hranici se jako první na světě dozvědí festivaloví diváci.

Bohatý program v předhradí zdarma pro všechny diváky obsahuje vystoupení novocirkusových umělců z Maďarska, Itálie, Argentiny, Japonska a České republiky. Návštěvníci nepřijdou ani o divokou balkánskou hudební show v podání dvojice dýdžejů MALALATA. Program nezapomíná ani na rodiny s dětmi, tradičně bude připraveno herniště, v šapitó bude probíhat výuka cirkusových dovedností a pro nejmenší diváky je na programu také pohádka Motýli svět nebo show Poppy a Adélka. Po celou dobu bude k dispozici řecká taverna a kavárna.

Zdroj: Cirkus trochu jinak

Témata článku

Nový cirkus

Cirkulum

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: